Allergia + nõgestõbi = õudus kuubis (vol 1)



Kes oleks võinud arvata, et mul tuleb ühel päeval hakata allergiakroonikat kirjutama, aga nüüd on see siis käes. Meie elus on viimane nädal ja natuke päevi pealegi päris erakordne periood olnud. Ei saa just igapäevaseks nimetada olukorda, kus 8 päeva jooksul on 4 korda arsti juures käidud, kusjuures viimane kord neist erakorralises. Aga kõigepealt algusest.

Juba paar nädalat tagasi (kuskil mai alguspäevadest alates) olin märganud, et Axelil on silma sisenurkades kahtlast punetust. Kuna asi oli stabiilne, siis arsti juurde kohe tõttama ei hakanud, lihtsalt jälgisin kõrvalt, mis suunas see asi areneb.

Eelmisel kolmapäeval (8. mail) ärkas Axel kõvasti turses silmadega ning otsustasin arsti juurde minna. Kuna mulle tundus, et silmad olid ka veidi rähmased, siis kahtlustas arst esialgu silmapõletikku, kuigi jäi ka võimalus, et tegu võib olla allergiaga. Kirjutati välja antibiootilised silmatilgad. Panin talle hoolsalt silmatilku ja paistis, et silmad muutusidki paremaks. Pühapäeva hommikul paistis, et olemegi hädast lahti saanud. Pühapäeva õhtul aga olid silmad hullemini turses, kui päris alguses.

Siis esmaspäeval (12. mail) uuesti arstile ja seekord saime soovituse hakata andma allergiarohtu (Zyrteci siirup) ning vajadusel ka allergia puhul mõeldud silmatilku. Sain Zyrtecit anda vaevalt 2 või 3 doosi, kui Axeli nahale tekkis lööve. Esialgu sellised nõgesekõrvetust meenutavad kuplad. Asi oli kahtlane ja läksime kolmapäeval kohe uuesti arstile.

Nüüd soovitati, et võtaksime Zyrtecti mõneks päevaks käigust, et aru saada, ega Axel äkki hoopis allergiaravimile ülitundlik pole. Soovituseks jäi määrida ihule paar korda päevas Hydrokortesoni kreemi ning vajadusel kasutada edasi silmatilku. Sellel käigul polnud aga mingit tulemust. Täna (15. mai) hommikul oli Axeli ihul mustmiljon punast laiku ja natuke vähem neid nõgesekõrvetuse kuplaid meenutavaid ville. Saatsin Axeli siiski lasteaeda, lootes et õhtuks on Hydrokorteson ometigi mõjuma hakanud.

Kui koju jõudsin, kirjeldes Javi õudusega, kui jube oli olnud Axeli nägu, kui ta poisile lasteaeda järgi läks. Silmad täiesti turses ja põsed samamoodi. Olime ka juba paaril eelneval päeval tähele pannud, et õues olles reageeris Axeli nägu millelegi seal välisõhus väga ägedalt. Põsed muutusid punakaslillaks ja silmalaud tursusid üles.

Mulle tundus see asi ikka juba väga kahtlane ja muidugi oli mure ka suur. Olin päeval igaks juhuks ka Eesti perearsti nõuandetelefonile helistanud, et mingisugust teist arvamust saada. Seal öeldi küll, et puhtalt kirjelduse järgi last nägemata nad diagnoosi panna ei saa, kuid sellise lööbe põhjuseks võib olla mingi varasema haigusega (nt nohu, köha) seotud kehas olev viirus, mis nüüd koos allergiaga sellise paha kombinatsiooni annab. Otsustasin siis arsti aja broneerimise numbrile helistada ning homseks uue aja kinni panna. Kui ma jõudsin telefoni otsas oma seletuses selleni, et lapsel on äge lööve ka näol, öeldi mulle, et sellisel puhul tuleb kohe minna Acutasse erakorralise arsti juurde (st traumapunkti). Allergiline lööve näol ja kaelal võib tipneda sellega, et lapsel tekivad hingamisraskused. Seega päris riskantne situatsioon. Esialgu me küll otsustasime, et ootame ikka homseni ja ei hakka traumapunkti minema (eriti olles kuulnud teiste praktikat ja ka legende sellest, et ooteajad seal võivad kesta oma 4 tundigi), seda enam, et Axeli näoturse hakkas toas olles kiiresti taanduma, kuid mulle keelduti telefoni teel homseks arstiaega broneerimast, sest kindel instruktsioon on, et see (lööve näol) on erakorraline situatsioon, mille puhul tuleb pöörduda viivitamatult traumapunkti. Telefonivalves olev õde endale seda riski ei võta, et sulle rutiinselt lihtsalt perearsti aja määrab.

Nii me siis sinna traumapunkti sõitsime. Meil vedas, sest ajaliselt läks meil seal alla tunni. Arst vaatas Axeli üle ja hinnang oli sama, mis päeval Eesti nõuandetelefonis. Ilmselt allergia+viiruslik infektsioon (sm k urtikaria/nokkosrokko = nõgestõbi). Seega jäi raviks esialgu Zyrtec (uuesti) + Hydrokorteson salvina + Hydrokorteson tabletina + vajadusel silmatilgad. Elame päev korraga ning vaatame, kuhu suunas see asi meil areneb. Nüüd lugesin nõgestõve kohta netist natuke rohkem ja parem vist, kui poleks lugenud. Tundub väga õudne see stsenaarium, et nõgestõbi võib kesta mitmeid nädalaid. Uurisin ka õietolmu leviku kohta. Nii eelmise kui ka selle nädala jooksul on Lõuna-Soomes kaseõietolmu leviku tippaeg. Ehk siis ülimalt tõenäoline, et see on kase õietolm, millele Axel nii allergiline on. Oh pagan, saaks see kevad juba läbi!

Comments

Popular posts from this blog

Tuleb välja, et massaaž võib ka kurja teha!

Päikesepaiste pahupool (ei ole aprillinali)

Head sõrataudi kõigile!