Hõbevalge ja Hannibal

Reede õhtust saati oli meeletu tahtmine välja minna ja end tuulutada. Aga koolitöö nõudis tegemist, ei saanud. Täna siis sai lõpuks Hervanta-külast linna! Õhus on kevadet, ei hooli ma külmast tuulest ja meetri-kõrgustest lumevallidest, veed ju vulisevad – järelikult kevad hiilib ringi! :)))
Läksin Vapriikkisse, muuseumikompleksi, kuhu Teele mind Lennart Mere Hõbevalge teemalisele loengule oli kutsunud. Mõtlesime end veidi kultuuriliselt harida ja kindlasti ka mingit emotsioonilist laengut saada, vähemalt mina mõtlesin, et tuleb kokku Tampere-eestlasi, kellele Lennart on korda läinud ja... aga saalis olid peamiselt Soome kirjandus-mutid. Kullo Raig kõneles kaasakiskuvalt, pole hullu, et ajast üle. Kui me Vapriikkis juba olime, siis pidasime paremaks Teelega ka veidi ring vaadata. See muuseum on hea näide sellest, kuidas ajalooline tööstushoone on kenaks muuseumiks ümber ehitatud. Ega Tamperes ju muid vaatamisväärseid suurehitisi polegi, kui need Tammerkoski ümber asetsevad 19. sajandi alguse vabriku- ja tööstushooned, mis on imekenasti restaureeritud moodustades kauni kompleksi. Ja mis peaasi – neile kõigil on oma tänapäevane kasutus leitud. Muide, enne seda, kui Finlayson siia 1820. aastal oma esimese "rätivabriku" ehitas http://www.finlayson.fi/english/familon/historia.htm, elast Tamperes napilt 1000 inimest! Aga tööstus hakkas kiiresti arenema, ja täna on elanike arv umbes 300 tuhat. Mitmed ütlevad, et vastab tõele, et Tampere on väike Manchester. Ei oska ümber lükata, pole veel Manchestri jõudnud.
Õhtul korraldasid Teele ja Antti enda pool veini ja tapas (suupisted) õhtu. Rahvast oli pooleks soomlased ja eestlased. Sain paari eesti tüdrukuga tuttavaks, kes siin hetkel vahetuses. Kui veinipudelid tilgatuks joodud, läksime edasi kohalikku Hannibali-baari. Selline väike mittemidagiütlev kohaliku kontingendiga koht, mille pluss on selles, et tõeliselt kodu lähedal, joogid tiba soodsamad kui päris keskuses ja saab tasuta piljardit mängida. Nii et meil oli väga vahva seal kohalike viinaninade seltsielu uurida ja palle auku toksida :)

Comments

Popular posts from this blog

Tuleb välja, et massaaž võib ka kurja teha!

Päikesepaiste pahupool (ei ole aprillinali)

Head sõrataudi kõigile!