Axeli tegemised lasteaias

Meil oli täna lasteaias lapse arenguvestlus, kus panime kirja Axeli alushariduse kava. Kõlab väga ametlikult, aga tegelikult oli üks päris tore tunniajaline vestlus, kus sai aimu sellest, millisena Axelit lasteaias nähakse, ning võrrelda sellega, missugune ta meile kodus paistab. Ma ei tea, kas see kedagi teist ka huvitama peaks, aga panen siia nüüd ühtteist kirja, et omale meelde jääks.

Axel on elav, julge ja kontaktne laps. Proovib rõõmuga ja uudishimuga kõike uut (nii sööki kui tegevusi) ning ei karda võõraste inimestega suhelda. Hommikul lasteaeda jõudes on ta elav rõõmupall, kes lasteaia personali, nii kasvatajaid kui koristajat jt rõõmsalt tervitab ning inimestega kontakti otsib. Seltsib kõigi lastega ning mingeid suuri eelistusi inimeste suhtes pole veel tekkinud (va. neiu E., kelles veidi hiljem). Muusika paneb teda kaasa tantsima ning meisterdada (nt värvidega mässata või paberist rebida) meeldib väga. Mänguasjadest paistavad lasteaias lemmikud olevad igasugu autod ja traktorid (kodus ka, aga samas need ei konkureeri siiski issi tööriistadega (kruvikeerajad ja muud vidinad) ning tolmuimejaga, mis tõmbavad nagu magnetid.) Raamatutest vaatab pilte, kuid ettelugemiseks pole veel kannatust. Keskendumisvõimet veel eriti pole - jookseb ühe tegevuse juurest teise juurde. Õues meeldib talle käia ning lasteaia õuel tunneb end väga koduselt. Meeldib väga joosta ja jalgpalli taga ajada. Kuigi on energiline ja julge, pole siiski hulljulge ja päris kartmatu. On näha, et ohte tajub ja tegutseb nii, et tajub, mis on lubatud ja mis mitte või suisa ohtlik. Sööb eeskujulikult hästi - pole veel avastatud ühtegi toitu, mida ta päris söömast keelduks (verivorst polnud talle siiski suurt muljet avaldanud). Magab umbes 1,5 tunni pikkuse päevaune. Magama minnes võtab kaasa oma flanellteki ja pisikese kaisujänese. Need peavad tal seal voodis kaasas olema, aga uinub ikka endiselt nii, et imeb ühe käe pöialt ning teise käega sobrab oma katsub juuksepahmakas. Kui potile panna, siis tihtipeale on nüüd ka reaalne tulemus seal potis olemas, kuid ise veel potile küsida ei oska. Soomekeelseid sõnu veel ei ütle, küll aga saab suurepäraselt soome keeles antavatest juhistest aru. Osasid soomekeelseid sõnu juba kordab järgi, näiteks lauludes korduvaid üksikuid sõnu ja häälitsusi (hepo, i-ha-haa). Üldiselt paistab lasteaias olemist nautivat, on seltsiv ja leiab omale ise tegevust ning innustub igasugu ühistegevusest. Vahel tuleb ette ka selliseid hommikupoolikuid, kui meelsamini istub natuke mõne kasvataja süles.

Panime paika ka mõned pisikesed arengud, mis võiksid kevadeks toimuda. Näiteks see, et ta oskaks üksikuid soomekeelseid sõnu, et oskaks ise potile küsida, suudaks kuni 10 min mõnele rohkem täheleanu nõudvale tegevusele keskenduda (nt raamatu vaatamine, pusle kokkupanek) ning ehk ka ise ennast osaliselt riietada, nt saaks juba ise mõlemad sokid ja püksid jalga (kuigi seda ta praktiseerib kodust järjepidevalt iseseisvalt. Vahel on endale kuus paari pükse üksteise otsa ühte jalga toppinud).

Viimase paari päeva kõige armsam uudis on see, et Axelil on lasteaias juba ka oma südamedaam neiu E. (Axel kutsub teda Eeka). Neiu E. on Axelist täpselt 2 kuud noorem. Milles see kiindumus väljendub? Nad pidavat üksteist kallistama ja kõdistama :)


Comments

Popular posts from this blog

Tuleb välja, et massaaž võib ka kurja teha!

Päikesepaiste pahupool (ei ole aprillinali)

Head sõrataudi kõigile!