Pööripäev

Jaanilaupäev. Meil on täpselt selline tüüpiline Eesti jaanipäevailm: päris mitu soojakraadi (loe: 16) ja taevas lauspilves, vahepeal tuleb vihmasahmakaid. Vahe on ainult selles, et siin jaanituld teha ei tohi ja päikesevalgust (kui seda silmale nähtavalt oleks) jätkub ainult kella viieni õhtul. Sõnaga meil on käes selle maakerapoole pimedaimad ööd.*

Eile oli joogakoolis talvise pööripäeva ja aasta lühima ööga seoses eriüritus. (Tark tegu Brie – joogakooli omanik, kundalini jooga õpetaja ja üldse hämmastava auraga naine – poolt, sest kui tavaliselt on joogatundides 4-5 joogatajat, siis nüüd sai joogaklass hoobilt praktikuid täis meelitatud). Kõigepealt tegime 1,5-tunnise kundalini jooga harjutuste sarja, meditatsiooni ja lõdvestumise. Siis tassike aromaatset teed, vürtsiseid suussulavaid küpsiseid ja mandleid.

... Mõtlesin selle peale, et kogu see vürtsikus meenutab väga seda, millega meie põhjapoolkera pimedatel külmadel öödel maiustame. Jõulude paiku grillitakse siin pigem liha ja ollakse värskes õhus (vähemasti Uus-Meremaal nägime seda). Tavaliselt tuleb end kaitseks kuuma päikese eest vahepeal basseinis jahutada. On natuke kahju, et me päriselt ei näinud, mismoodi siin jõule peetakse, võin vaid teiste juttude põhjal järeldusi teha ja ette kujutada. Nii ongi Austraalia minu jaoks nüüd veelgi rohkem põhja vastaspoolus, kus jõulu- ja jaanitraditsioonid lähevad loogilisse vahetusse. Tõsi küll, jaanitulest ei teata siinmail midagi ja jõulude ajal ka keegi lõket ei süüta...

Ning siis istusime veel tunnikese koos küünalde valguses ning laulsime mantraid (ma ei tea, kuidas tõlkida eesti keelde chanting – poollauldes lugemine?). Kogu see õhtu oli ääretult rõõmus, südamlik ja eriline. Ja mina veel kõhklesin mitme eelneva päeva jooksul, kas minna või mitte :)

*Tõe huvides peab siiski märkima, et tavalisel talvepäeval kl 7-17 on meil siin kirgassinine pilvitu taevas ja soe päikesepaiste. Tänane päev on pigem erand.

Comments

Popular posts from this blog

Tuleb välja, et massaaž võib ka kurja teha!

Päikesepaiste pahupool (ei ole aprillinali)

Head sõrataudi kõigile!