Jõuluettevalmistused Kotkansiivenkatul

Meie esimesed päris jõuluettevalmistused Tamperes. Aknast avanev kevadine ilm õiget atmosfääri just ei toeta, aga ehk saame kuidagi hakkama.

Kuna Javi ühegi hispaaniapärase ettepanekuga ei esinenud ning plekkpurgist fabada asturianat mina jõuluõhtul sööma ei soostu, siis on meil kavas eestipärane jõulumenüü väikeste soomepäraste ja muumaiste lisanditega. Plaan on jõus tänase seisuga ja senini oleme nii kaugel, et peedid said keedetud. Eks siis vaata, kui palju jaksu ja tahtmist on, et kogu menüü realiseerida.

1. Kasuka salat (heeringas ja majonees on Eestist)
2. Kaalikavorm - üks tüüpilisemaid Soome jõulutoite
3. Verivorstid (Eestist ja sulavad juba külmkapis pärast sügavkülmast välja võtmist) ja pohlamoos (kahjuks magus variant siinsest poest)
4. Praekapsas (Salvesti oma)
5. Ahjus küpsetatud kartulid a la Jamie Olivier (vt perfect roast potatoes)
6. Piparkoogid (Hagari tainas on samuti parasjagu külmkapis sulamas). Nende tegemiseni ilmselt homme veel ei jõua, aga järgnevatel päevadel kindlasti.
7. Napoleoni tort (see kuulub traditsiooniliselt vana-aastaõhtu menüüsse, aga seekord siis jõuluks)
8. Graavilõhe salat (õiges retseptis kasutatakse sm keeles vuonankaali salatit (põldkännak???), aga kuna seda jälle poes ei leidunud, siis läheb käiku suvaline roheline salat. Sinna lisame graavilõhe ja poolkõvaks keedetud munad. Peale sinepi-mee-oliiviõli kaste)
9. Sink. See ainsa päris lihase lisandina ja kõige haledamal kujul - valmissink soojendatuna ja sinepiga üle valatud, aga päris seapraega tegelema hakata tõesti ei viitsi.
10. Eelroaks veidi Hispaania lihalisi ehk lomot ja jamón serranot, et Hispaaniast mitte päris mööda minna.
11. Kodune rukkileib. Kui miski päris p....sse minna saab, siis see on just õige koht. Ma sain Soomest tuttava käest juuretise ja ma olen rukkileiba mõned aastad tagasi mõned korrad teinud ka, aga risk on ikkagi suur. Nii et pöidlad pihku!

Minu jaoks eeskujuliku jõululaua saavutamisest on puudu kodune marineeritud kõrvits ja koduõlu, aga ärgem nüüd üle ka pingutagem. Jookide osas ajab Javi läbi suvaliste õllede ja veiniga, lisaks üks Eestist toodud korraliku alkoholisisaldusega glögi. Mina varusin endale Alkost alkoholivaba Saksa Krombacheri nisuõlut, Inglise Stowford Pressi siidrit ja mingit Saksa päritolu glögi, millest loodan, et selle hinda arvestades on ikka kraadi jagu etem kui need Marli mahlajoogid, mida nad siin uhkelt glögiks nimetavad.

Aga aitab lobisemisest. Nii kaua, kui Axel veel lõunauinakut teeb, on paras moment, et kaalikad keema visata ja Napoleoni koogi lehttaignakihtidega mässama hakata.

Comments

Popular posts from this blog

Tuleb välja, et massaaž võib ka kurja teha!

Päikesepaiste pahupool (ei ole aprillinali)

Head sõrataudi kõigile!