Iris

Peale väikest kaalumist ning püüdega kaasata nimeettepanekutesse ka mõnesid lähemaid pereliikmeid ja varakult külas käinuid, paistab nii, et meie tüdrukust saab Iris. Asi pole veel ametlik, kuid pereringis kutsume teda nii. Iris oli minu tüdrukunime eelistus Elsa kõrval juba siis, kui me veel Axeli sugu ei teadnud. Kuna Axeli nime valikul jäi lõppsõna mulle, siis seekord pidi suurem sõnaõigus iseenesest- mõistetavalt Javile jääma. Seekord pääsesid finaali neli nime. Javi kirjutas need kõik koos perekonnanimega paberile ja kaalus neid oma mõttes ja kõval häälel. Kaalukauss langes Irise poole. Javi ütles, et pagan, nii pole aus, et sinu eelistus jääb jälle peale, kuid sai siis aru, et pole mõtet pelgalt minu võitmiseks ka kehvemat varianti valituks kuulutada. Kogu nimeloos on sedavõrd ka koomikat, et Javi, tahtes öelda Iris, ütleb miskipärast automaatselt Siri. Eks ta sarnaselt kõla ju ka, arvestades, et Iris on tagurpidi Siri. Axeli puhul, muide, polnud harvad korrad, kus Javi teda Alexiks kutsus. Omakeskis naljaks, aga võõraste ees, kui nad lapse nime küsivad, päris piinlik. Viimasel ajal pole seda õnneks enam juhtunud. Nii et ärge siis imestaga, kui kuulete varianti Siri.

Miks mulle Iris meeldib? Esiteks on see lühike, hästi kõlav ja piisavalt rahvusvaheline, kuid samas mitte liiga peenutsev. Toimib kõikides meile olulistes kultuurikontekstides. Nimel pole mingit otseselt ja sügavalt kristlikku tähendust. (See on üks põhjus, mis minu lemmik hispaania nimi Belén
(Bethlehem/Petlemm) lõpuks välja jäi. Irise etümoloogilised tähendused on ka ilusad. Iris tähendab iirise lille ja vikerkaart (vanakreeka mütoloogias vikerkaare jumalanna) nii loodusnähtuse kui ka silmaiirise mõistes. Ja kui soovite, siis võite ju mõelda ka nii, et tahtsin lihtsalt panna üht ägedat poptähe nime Iiris Vesiku järgi ;) Sõbranje Iirimaalt lausa nõudis, et ka tüdrukul peaks mingi "punk" nimi olema, kuna Axelil ju on (on neid, kes arvavad, et Axel tuli Axl Rose'i järgi, haha).

Comments

Popular posts from this blog

Tuleb välja, et massaaž võib ka kurja teha!

Päikesepaiste pahupool (ei ole aprillinali)

Head sõrataudi kõigile!